За днешния ден, на територията на ОД на МВР - Варна, са извършени 685 проверки по адреси на лица, поставени под задължителна домашна карантина, тъй като са били в контакт със заразени с коронавирус граждани или са пристигнали от рискови дестинации. След установени нарушения са образувани три досъдебни производства и една предварителна проверка.

Мъж от с. Старшимирово на 57 години е под "домашен арест" след заседание на Варненски районен съд. На същия е повдигнато обвинение, след като е нарушил мерки, издадени против разпространяването на заразна болест по хората, установени със заповеди на министъра на здравеопазването на Република България, за което е подведен под отговорност.

Това е вторият случай само за два дни, при който на гражданин, нарушил задължителната карантина, е наложен "домашен арест". Разследванията, започнати по време на обявеното извънредно положение заради коронавируса, са взети на специален отчет от Апелативната прокуратура във Варна.

За днешния ден са извършени също 209 проверки в паркове, градини и детски площадки във Варна и областта. Съставен е 1 акт за установено нарушение. ОДМВР - Варна призовава гражданите да си останат вкъщи, да ограничат излизанията от дома, да пътуват само при неотложност на пътуването.