Поморийските солници лекуват 94 заболявания и се превръщат в едно от най-посещаваните места по Южното ни Черноморие.

През последните две лета поморийските солници се превърнаха в едно от най-посещаваните места по Южното ни Черноморие. Това заяви Илия Кусев - уредник на Музея на солта в Поморие - единствения подобен музей на Балканите.

Сега солниците са повече атракция. Все пак годишно тук се добиват 32-34 хиляди тона на сезон, но до 1923 година това е било единственото място в България, където се е добивала сол. Днес една от ценностите на езерото е неговата лечебна кал и луга.

В Поморийския санаторно-курортен комплекс целогодишно възстановяват здравето си хиляди гости от страната и чужбина, ползвайки лечебните свойства на поморийската кал, а градът отдавна се е превърнал в предпочитан оздравителен център. В санаториума са отсядали дори спортисти от световна класа като Сергей Бубка, например.

Лекари от центъра за балнеотерапия "Анхиало" обясняват, че поморийската кал е лиманна и е различна от тази в другите калолечебни находища по света. Уникалното е в специфичния химичен състав, високото съдържание на сяра и желязо.

Основният спектър на лечението с поморийска кал са заболяванията на опорно-двигателния апарат, на периферната нервна система, кожните заболявания, включително псориазис.
Поморийското езеро има и друга ценност - орнитологичното му богатство. Езерото посреща първите есенни прелетни птици.

От дигите му лесно могат да се наблюдават ниско прелитащите над морето пеликани и бели щъркели. В района са установени 215 вида птици, като 4 от тях са световно застрашени: къдроглав пеликан, малък корморан, белоока потапница, ливаден дърдавец.

Тук е едно от най-важните места за гнездене на саблеклюна, кокилобегача, белочелата рибарка, морския дъждосвирец.