Ново напрежение в село Брестовица заради наднорменото съдържание на манган в питейната вода. Жителите на селото днес отново излизат на протест, този път - пред областната управа в Пловдив, съобщи Нова телевизия.

Оказало се, че новите кладенци, от които селото черпи питейна вода, не са решили проблема с мангана, а изграждането на нов водопровод е в задънена улица.

Областният управител на Пловдив каза, че ВиК дружеството е погазило закона с избрания строител като е заобиколило процедурите за обществените поръчки.

Жители от Брестовица споделят, че водата им отново е манганова. Това си личало по кожата след като се измиели, по косата и по дрехите. Уредите се съсипвали от мръсната вода. Друг проблем е, че водата спира в горните краища на селото и чешмите пресъхвали за цели дни.

Колко е наднорменото количество манган в питейната вода в селото не знаят, защото по думите им местните ВиК и РЗИ отказали да им предоставят данни от последните лабораторни изследвания. Затова в подписка над 1000 души в Брестовица поискаха оставки на служителите на ведомствата.

Все пак от дружеството признаха, че манган в питейната вода има. Той обаче е от тръбите на старата водопреносна мрежа, която е изградена преди 60 години.

Манганът във водата на Брестовица е 32 пъти над нормата, хората излизат на протест

Манганът във водата на Брестовица е 32 пъти над нормата, хората излизат на протест

Настояват за нов водоизточник...

Вторичното замърсяване е от самата мрежа, която вече е наслоила манганови образувания. При отстраняване на аварии или друга намеса се получава т. нар. вторично замърсяване, обясни главен инженер Антон Гълъбов от ВиК-Пловдив.

Областният управител на града допълни, че още през април местното ВиК дружество е получило отказ от Надзорния съвет на "Български ВиК холдинг" да получи заем от 25 млн. лв., с който да изгради новия водопровод на Брестовица. Един от мотивите, посочени в писмото до областния управител е, че дружеството е сключило договорите с избраните предварително изпълнители без одобрението на холдинга. Липсва информация за начина и критериите, по които е извършен подборът на изпълнителите.

А междувременно днес в 14 ч. областният управител на Пловдив свиква среща с всички засегнати страни.