Вчерашните интензивни валежи във Варна сериозно са наводнили железопътната инфраструктура в района на общината, съобщиха от Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НЖКИ).

Наводненията на железопътната мрежа са довели до смущения в графика на влаковете. Вследствие на валежите е възникнало затруднение при маневрената работа на влаковите композиции.

Заради щетите са въведени временни ограничения на скоростта на движение на влаковете в района - до 5 километра в час.

За два часа във Варна валял дъжд за месец и половина
Обновена

За два часа във Варна валял дъжд за месец и половина

Варна от години има проблем с дъждовната канализация

От НЖКИ обясняват, че основните щети са в зоните на деретата, спускащи се от града към пътната и железопътна инфраструктура.

Наводнени са железопътните съоръжения при дере "Максуда", облицованата пътна канавка от прелеза от бившите пристанищни складове до водостока при километър 539+985.

Дъждът е нанесъл щети и на редица други отводнителни съоръжения.

Железният път, стрелките, прелезът и съоръженията на осигурителната техника над нивото на релсите също са засегнати сериозно от наноси на тиня, кал, клони, пластмасови, стъклени и дървени отпадъци.

Съоръженията и отводнителните канали също са засипани с наноси и боклуци.

Варненските улици отново са "аквапарк" след дъжд

Варненските улици отново са "аквапарк" след дъжд

В пожарната са получени над 25 сигнала за наводнени сгради и мазета

От НКЖИ очакват областният управител във Варна да назначи комисия за овладяването на бедственото положение, отстраняването на последствията от наводнението и възстановяването на нормалната експлоатация на железопътната инфраструктура.
Комисията, в която трябва да има и представители на НКЖИ, трябва да направи оценка на щетите по инфраструктурата, да изготви план за възстановяването ѝ и да набележи превантивни мероприятия за нормалната експлоатация.

Пороят във Варна е нанесъл сериозни щети

Пороят във Варна е нанесъл сериозни щети

Отнесени са покриви, прекършени са дървета

Благодарение на бързата реакция на аварийните екипи на НКЖИ към момента влаковете се движат по разписание, допълват от дружеството.