Пожарът, който избухна на 1 август в района на симитлийското село Сенокос, е напълно потушен, съобщиха от Община Симитли.

Огънят обхвана около две хиляди декара държавна горска територия, общински земи и земеделски площи. В продължение на няколко дни в борбата със стихията се включиха пожарникари, горски служители от Югозападно държавно предприятие, Регионална дирекция по горите - Благоевград, служители на Национален парк "Пирин", военнослужещи и доброволци. В гасенето участва и летателна техника.

С нормализирането на ситуацията и овладяването на пожара, кметът на Симитли, Апостол Апостолов, отмени обявеното бедствено положение, което бе въведено часове след избухването на пожара. Въпреки това, през почивните дни ще продължи дежурството на служители от териториално поделение "Държавно горско стопанство - Симитли" в района на пожара, за да се предотврати повторно възпламеняване.

Междувременно, в Ямболска област, пожарът между селата Гранитово и Лесово е овладян, съобщи говорителят на Областната дирекция на МВР в Ямбол, Татяна Павлова. Въпреки успешното потушаване, нов пожар избухна в землището на село Лесово. Всички налични противопожарни автомобили са пренасочени към новите огнища. Няма пострадали хора и не са засегнати жилищни сгради.

Кметът на община Елхово Петър Гендов заяви, че няма непосредствена опасност пожарът да навлезе в село Лесово. В гасенето се включват и служители на горското стопанство.

Трафикът по пътя към граничния пункт "Лесово" вече е възстановен, след като по-рано бе временно ограничен заради задимяване от първия пожар. Ситуацията продължава да се следи.

Огнеборци, горски и военни продължват да гасят в планината в Славянка

Огнеборци, горски и военни продължват да гасят в планината в Славянка

Източният фронт на пожара е почти ограничен и се пази да не се възпламени отново