Пробите, взети от мъртвите птицив частния двор на стопанина Цветин Цонев от с. Костелево, област Враца са дали положителен резултат за Нюкясълска болест, съобщават от Националната ветеринарномедицинска служба.
Резултатите са потвърдени от Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт /НДНИВМИ/ София, информират от пресцентъра на Министерството на земеделието и горите.

Със заповед на генералния директор на НВМС доц. Жеко Байчев е обявено първично възникнало огнище на заболяването Нюкясълска болест /псевдочума/ по птиците в селото.

На 30 януари 2007 г. при възникване на съмнението за заболяването Нюкясълска болест, всички налични птици в засегнатия двор бяха незабавно убити и загробени на място, припомнят от НВМС.

За контрол на заболяването се извършват дезинфекции на помещенията, в които са отглеждани птиците, двора на стопанина и улиците около къщата на стопанина. Наложена е забрана за движение на птиците в населеното място.

Екип на РВМС Враца извършва ежедневни клинични прегледи на отглежданите птици на територията на с. Костелево и в селищата, разположени в 3 километровата предпазна зона и в 10 километровата наблюдавана зона.

В населеното място няма промишлени птицеферми, а само птици, отглеждани в личните дворове на частни стопани.

До момента няма сигнали за други заболели птици в селото и в останалите селища на област Враца.

За надзор на заболяването предстои вземането на клоакални проби от птици от кокошия вид и от водоплаващи, отглеждани в селищата разположени в 10 километровата наблюдавана зона за изследване за наличие на вируса на Нюкясълската болест, съобщават още от НВМС.