Само по документи училищата осъществяват контрол върху автобусните фирми, с които децата отиват на екскурзии. Това стана ясно от коментар на директора на Регионалното управление по образованието във Варна Венцеслава Генова и директора на училище "Васил Априлов" в града Албена Комитова.

Коментарът на двете е във връзка с хванатия пиян и дрогиран шофьор на ученически автобус.
Припомняме, в неделя, 10 юни, деца от училище "Васил Априлов" във Варна тръгнаха на планирана екскурзия към Лясковец. Малко след това обаче при проверка беше установено, че шофьорът на ученическия автобус кара под въздействието на алкохол и след употребата на наркотици. Той бил спрян на изхода на Варна. При проверката с дрегер устройството показало 1.27 промила алкохол в кръвта на шофьора. След кръвен тест стана ясно и че същият е употребил и амфетамини.

Задържаха пиян и надрусан шофьор на ученически автобус

Задържаха пиян и надрусан шофьор на ученически автобус

Децата тръгвали на екскурзия

Пред bTV Генова заяви, че при организирането на подобни екскурзии в Регионалното управление по образованието се получават документите и се дава разрешение, в случай, че документацията отговаря на всички изисквания. След това директорите на училищата трябва да попълнят електронна форма, която отива в полицията с указани ден, час и място на тръгване и пристигане, брой на ученици, брой възрастни и други.

От своя страна директорът на училище "Васил Априлов" Албена Комитова заяви, че в училището се проверяват само документите на превозвачите - лицензи, годината на производство на автобуса, застраховки и технически преглед. Училищата нямали други канали и механизми за упражняването на контрол.

В случая контролният орган е полицията, а това не било първото нарушение на водача. Той е бил наказван 14 пъти за нарушения на закона за движение по пътищата. Две от провиненията му били за шофиране под въздействието на алкохол.

14 пъти е бил наказван пияният шофьор на училищен автобус

14 пъти е бил наказван пияният шофьор на училищен автобус

Две от тях - през 1999 и 2006 г., касаят именно шофиране в нетрезво състояние

Директорката на училището коментира и че според нея трябва да има и допълнителни мерки, по които ръководствата на училищата да могат да упражняват контрол и тези мерки трябва да са адресирани към транспортните фирми.
По думите ѝ трябва да се проверя в какво състояние шофьорът се качва да кара.

Междувременно стана ясно, че прокуратурата няма да иска водачът да бъде задържан за срок до 72 часа.