Като цяло пожарите в Сакар пранина са под контрол с изключение на пожара в хасковското село Равна гора до Свиленград. Това съобщи за БНР директорът на Пожарна безопасност и защита на населението главен комисар Николай Николов, който пристигна на място.

Припомняме, вчера заради огнената стихията до хасковското село Александрово се наложи част от АМ "Марица" да бъде затворена до късно снощи.

По искане на областния управител на Хасково Стефка Здравкова днес в помощ на огнеборците ще се включат и военните с хеликоптер.

Шест пожарни автомобила от други области са били повикани да се включат в потушаването на огнищата, като само през вчерашния ден са постъпили 14 сигнала за пожари.

По последна информация на БНТ пожарът между свиленградските села Равна гора и Щит вече е локализиран. Огънят обхвана над 3000 декара сухи треви и смесена гора. Предполага се, че причината за огнената стихия е човешка небрежност.

По данни на комисар Николов вчера са горели 171 пожара, като важните днес са 3 - над Карлово, където и днес продължават гасителни действия, в Хасковско - в Александрово, и в Свиленградско, на площ 3000-3500 декара. На 70% този пожар е овладян.

Днес двадесет военнослужещи и специализирана техника от състава на Сухопътните войски се включват в овладяването на пожара в района на село Равна гора.

Вертолет от авиобаза Крумово също ще се включи в гасенето на пожара от въздуха.