Гори иглолиста гора в землището на Стрелча. Сигналът е пожара е подаден около 10:00 часа тази сутрин, предаде БТА.

От ОДМВР-Пазарджик съобщиха, че към мястото за изпратени екипи от местния противопожарен участък, от районната противопожарна служба в Панагюрище, както и от Белово, Пещера, Пазарджик и Батак.

От Агенция "Пътна инфраструктура" съобщиха, че движението по път III-606 Стрелча - Копривщица е временно ограничено заради пожара, който е в близост до пътя. По-късно ограничението беше отменено. 

Предоставен е и дрон за разузнаване на ситуацията от въздуха. На мястото има и тежка техника на "Асарел-Медет", която да подпомогне огнеборците в ограничаването размера на пожара, който към момента не е локализиран.

Пожари горят и край карловските села Каравелово, Богдан и Московци, както и край калояновското село Отец Паисиево.

Край Отец Паисиево горят сухи треви близо до вилната зона в местността Юртата. Вода ще се взема от близкия язовир, като е изпратен булдозер, за да прави просеки. Към мястото са изпратени осем екипа на пожарната.

В землището на село Каравелово пожарът е ограничен, като той е низов по поречието на р. Стряма. Сутринта пожар горя и край село Розино.

ЕС праща хеликоптери на България и Северна Македония за борба с пожарите

ЕС праща хеликоптери на България и Северна Македония за борба с пожарите

Координационният център на ЕС за реагиране при извънредни ситуации след ситуацията

Впоследствие от Министерството на отбраната обявиха, че пожарът край Отец Паисиево гори на гояма площ и в гасенето му участват 42 военнослужещи и техника на армията.

МВР и областният управител на Пловдив са поискали в гасенето да се включат верижна техника и хеликоптери поради разрастване на обхванатата от огъня площ и трудното му овладяване. Военнослужещите са в готовност.