Пожарът край бургаското село Граничар е овладян. В момента огънят е ограничен до дере със сухи треви и храсти, съобщи БНР.

Гасенето се извършва ръчно. През нощта в района ще останат дежурни огнеборци и един противопожарен автомобили.

Те ще следят да не се разгори отново пожара, който по-рано днес обхвана 50 декара борова гора до българо-турската граница.

След като пожарът край средецкото село Граничар остана овладян в продължение на 14 часа, днес следобед той се разгоря с нова сила, съобщи за БНР Бургас тамошният кметски наместник.

Пожар изпепели 8 къщи в Бургаско

Пожар изпепели 8 къщи в Бургаско

Борбата с огнената стихия продължава втори ден

По-рано днес огънят беше обхванал общо 50 декара борова гора, която е в непосредствена близост до българо-турската граница. До този момент са изгорели шест необитаеми къщи и стопанските постройки, както и две обитаеми къщи.

На място имаше три пожарни екипа, беше изпратена и високопроходима техника. С нея беше направи просека, за да се спре разпространението на огъня. В гасенето му се включиха и 55 служители от държавно и общински горски стопанства, десет затворници и десет доброволци.

Пожарът избухна вчера около обяд като с променлив успех бе локализиран в отделни зони. По-рано днес той отново се е разгоря поради силните пориви на вятъра, но вечерта беше овладян.

Огънят обхвана борова гора и се разпространяваше успоредно на границата ни с Турция, но нямаше опасност да премине на турска територия.

Началникът на Регионалната служба за пожарна безопасност и защита на населението в Бургас старши комисар Васил Василев увери, че няма опасност и за близките 3 населени места.