Между 70 и 100 декара от българската територия е обхванал пожарът на границата с Гърция, съобщи директорът на Държавното горско стопанство - Катунци, инж. Пламен Поюков, цитиран от БТА. Пожарът е низов, но се развива в силно пресечена и недостъпна местност.

Пожарът на българо-гръцката граница навлиза в българската територия точно там, където има минно поле, заяви министърът на вътрешните работи Калин Стоянов на брифинг в следобедните часове

Местни хора от село Петрово разказват пред Нова телевизия, че мините са само от гръцка страна и са поставени по време на гражданската война в Гърция. Самолети са бомбардирали гръцките партизани, които сасе криели точно по границата и са преминавали и у нас. 

В момента се гаси само с летателна техника. Министърът обяви, че е взето решение за задвижване на Механизма за гражданска защита на ЕС.

"Ще поискаме самолет, който в рамките на 10-12 секунди успява да напълни между 6 и 7 тона вода", заяви вътрешният министър. Той изрази надежда, че самолетът може да заработи във вторник.

По рано шефът на горското стопанство в Катунци инж. Поюков заяви, че екипите тръгват в 05:00 часа сутринта и пътуват около час и половина с кола, след което вървят още час и половина пеша, за да достигнат до пожара. Местността е скалиста и труднодостъпна, с много мъртва дървесина, която представлява сериозен риск за възникване на нови огнища. Дори когато пожарът изглежда изгасен, тлеенето на дървесината може да предизвика нови запалвания при покачване на температурите.

Пожарът е активен и продължават усилията за неговото овладяване от страна на българските и гръцките власти. Гасенето е затруднено заради големия периметър и високите температури. Днес на място продължава гасенето и с летателна техника. От гръцка страна са изпратени и хора, които са преминали през българска територия, за да достигнат до пожара, който се намира близо до граничната ивица, където има и минни полета.

Инж. Поюков предупреди, че тези запалвания, предизвикани от мъртвата дървесина, ще продължат да представляват риск, докато не падне обилен дъжд, който да загаси всичко.

Ситуацията с пожара на границата остава тежка, потвърди и служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов. Екипаж от Военновъздушните сили с хеликоптер Ми-17 от 24-та авиационна база - Крумово, също помага в гасенето на пожара.

Заедно с хеликоптера, 22 военнослужещи от Трети механизиран батальон на Трето бригадно командване - Благоевград, продължават да подпомагат огнеборците на терен.

През целия съботен ден хеликоптерите обливаха с вода засегнатите участъци в района на село Голешово, община Сандански. Хеликоптер Ми-17 летя 10 часа и 30 минути, извърши 40 пуска и хвърли 80 тона вода. Хеликоптер "Кугар" летя 10 часа и 35 минути, направи 43 захода и хвърли 69 тона вода, се посочва в съобщението.

Министерството на отбраната подчертава, че усилията на екипажите и военнослужещите са от решаващо значение за овладяване на пожара и предотвратяване на по-големи щети в региона.

Гърция изпраща още техника за пожара на българска територия

Гърция изпраща още техника за пожара на българска територия

В момента в страната няма нови големи пожари, затова властите там ще пренасочат техниката