Река Янтра във Велико Търново доближава критично високи нива, съобщава Нова телевизия.

Нивото на водата се повиши до 5,50 м при критична стойност от 6,50 м. Причината са проливните дъждове през последното денонощие.

Приливът на вода идва от течението в района на Габрово. Още от нощните часове в ниските части на кв. "Асенов" и кв. "Света гора" са разположени екипи на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

На място са заместник-кметът проф. Георги Камарашев, директорът на пожарната комисар Красимир Кръстев и гл. инспектор Пламен Иванов. На места са оформени защитни временни диги.

Реката е стигнала и до входа на църквата "Св. Четирдесет мъченици", а в един от крайните квартали в града вече е преляла.

Валежите продължават

Валежите продължават

Максималните температури ще бъдат между 22 и 27 градуса

БНР информира, че обилен дъжд е валял с часове в района на Габрово и Дряново тази сутрин и е унищожил реколтата в някои села в района. Засега няма данни за щети по инфраструктурата.

Жители на габровски села алармират, че силният и продължителен дъжд е потопил градините им, а по улиците текат реки. Водата се оттича бавно.

Завиряването на отделни участъци от пътната мрежа не е попречило на движението на автобусите на обществения транспорт в Габрово по думи на шефа на дружество "Общински пътнически транспорт" Детелин Цветков, цитиран от националното радио.

В Дряновско пък се е наложило да бъде изпомпвана вода и да се отводняват пътни участъци и райони в общинския център. От гаровия площад са изтеглени две закъсали коли. Според директора на общинското предприятие по чистотата Стефан Косев, цитиран от БНР, шахтите са били почистени, но не са успели да поемат обилните дъждовни води. По думите му няма опасност от преливане на река Дряновска.