Групата на ПП-ДБ-СС в СОС поиска смяна на ръководствата на 6 общински дружества. Внесени са предложения за обявяване на конкурси за избор на нови управителни органи на "Топлофикация - София ЕАД", "Центърът за градска мобилност", "Столичен автотранспорт", "Столичен електротранспорт", "Метрополитен" и "Софинвест".

Зам.-председателят на СОС Бойко Димитров заяви, че докладите са напълно съобразени с нормативната уредба. По думите му е направена прозрачна процедура. Той отбеляза, че всички бизнес програми на кандидатите ще бъдат публикувани, а устните събеседвания с тях ще бъдат публично излъчвани.

Димитров посочи, че ясно е разписана методиката, по която ще бъдат оценявани кандидатите за управители на общинските дружества, както и са създадени допълнителни условия за максимална конкурентност между отделните претенденти. Той подчерта, че срокът за кандидатстване ще бъде минимум 30 дни, а не 14 както е практикувано досега.

Председателят на групата Борис Бонев заяви, че общинските дружества управляват икономика за близо 3 млрд. лева, а мандатите на настоящите им ръководства отдавна е изтекъл. Той изтъкна, че начинът, по който ръководствата са били избирани през годините е всичко друго, но не и прозрачен.

От следващата седмица, съветниците от ПП-ДБ-СС започват разговори с останалите политически групи в градския парламент, за да бъдат подкрепени новите критерии и процедури, по които ще се избират ръководствата на общинските дружества.

ПП-ДБ-СС отново подканват Благовест Георгиев да се оттегли от СОС

ПП-ДБ-СС отново подканват Благовест Георгиев да се оттегли от СОС

Той обаче отрича да е шофирал пиян и отказва да си ходи