От днес на територията на Община Стара Загора започва пръскане срещу комари, които разпространяват заразния нодуларен дерматит по едрите преживни животни.

В продължение на шест дни (от 14 до 21 юни) от 6 до 10.00 часа, ще се извършва въздушно обработване на землищата в общината, във връзка с усложнената епизоотична обстановка по отношение на възникналото заболяване.

Необходимо е кметовете и кметските наместници на населените места своевременно да уведомят собствениците на пчелини за извършване на пръскането, предупреждават от областната дирекция на БАБХ.

Притежателите на пчелини и пчелни семейства не трябва да допускат достъп на пчели в посочения часови диапазон, за да се предотврати отравянето им.

Препаратът, с който ще се извърша третирането за намаляване популацията на комари е "Ротрин 200” и притежава необходимите разрешителни. Препаратите са безвредни за хората и домашните любимци, поради което няма карантинен срок.

Започва наземна обработка срещу комари и в община Силистра. От утре ще бъде проведена същата наземна обработка срещу популацията на комари и в селата Айдемир, Калипетрово, Ветрен и Сребърна.