Община Стара Загора ще изгради паркинг върху консервиран чрез засипване археологически обект, информираха от Регионалния исторически музей в Стара Загора.

Заради инвестиционното намерение за изграждане на полуподземни гаражи на ул. "Хаджи Димитър Асенов"№ 136 (южно от магазин "Жабките") от РИМ-Стара Загора са провели спасителни археологически проучвания в периода септември - декември 2011 г. От общата площ на обекта обаче (1500 м2 ) са проучени едва 450 м2.

При извършените разкопки са били разкрити останки от двете крепостни стени на античния и средновековен град, три сгради от античната епоха, три жилища от ранновизантийската епоха и четири средновековни жилища.

Поради отказ на инвеститора на обекта да продължи финансирането обаче археологическите проучвания са били прекратени. Обектът е бил ограден с метална ограда, но въпреки това недобросъвестни граждани са изхвърляли отпадъци археологическия паметник.

По тази причина през 2018 г. общината е предприела мерки за съхраняване на разкопките. За да се запазят археологическите структури, те били засипани и се съхранявали под земята.

В началото на тази година е започнало почистването на обекта под наблюдението на археолог и реставратор от РИМ - Стара Загора, посочват от музея и допълват, че след завършването на тези дейности теренът ще бъде превърнат в обществен паркинг.