Три варианта за избор на настилки са разработени за ремонта на бул. "Дондуков". Това съобщи пред БНТ зам.-кметът на София по транспорта Евгени Крусев.

Гражданите могат да изразят позицията си в активна анкета на Столична община. Правят се и обществени обсъждания.

Крусев обясни, че окончателният вариант за избор на настилката и самата организация на движението се очаква да бъде избран в рамките на месец.

Асфалтовата настилка се предпочита от около 48-49 % от гласувалите към момента. Реконструкцията предвижда цялостна промяна на инфраструктурата, включително пътни платна, тротоари. Ще бъдат изградени изцяло нов релсов път, както и изцяло ново улично осветление. Ще бъдат подменени и канализационни колектори.

Велосипедна алея е новото, което е заложено в транспортния план за бул. "Дондуков". Тя ще бъде отделена изцяло от пешеходното движение и останалия трафик.

След задълбочен анализ на трафика в компактния център на града се появила идеята за еднопосочност на булеварда. Чрез стимулации се доказало, че при еднопосочно движение част от трафика ще заобикаля центъра на града. Това ще доведе до увеличаване на пропускливостта на уличната мрежа в центъра. Ще се намалят задръстванията, а оттам и вредните газове от автомобилите.

Всички плюсове и минуси ще бъдат анализирани. Предлага се бул. "Дондуков" да е еднопосочен в частта между бул. "Васил Левски" и Министерския съвет. Посоката е западна - към "Люлин".

Движението в посока Софийския университет ще се извършва по бул. "Цар Освободител".