Отпадни води от пречиствателната станция на "Златни пясъци" могат да потекат по алеите на курортния комплекс.

Пречиствателна станция за отпадъчни води (ПСОВ) в "Златни пясъци" не смогва и има препълване на системата, което може да доведе до преливане на шахтите, информират от ВиК във Варна в сигнал до Министерството на околната среда и водите.

Екоминистърът Нено Димов беше на проверка и се срещна с ръководството на ВиК - Варна и със зам.-кмета Христо Иванов.

Във връзка със сигнала на ВиК - Варна Димов е разпоредил на РИОСВ в морската ни столица да извърши 24-часови проби от водата при изхода на пречиствателната станция в "Златни пясъци". Резултатите ще са готови следващата седмица. След това ще има и други, контролни проби.

"Ще бъде завишен контролът върху ПСОВ "Златни пясъци", категоричен е министърът.

От ВиК дружеството уверяват, че станцията има капацитета да поеме пречистването на водите в курорта, като се вземат допълнителни мерки за обезпечаване на постъпващите водни количества.

Директорът на ВиК - Варна Валентин Вълчанов обяснява, че в последните седмици нивото се увеличавало, защото консумацията на вода и отвеждането й в ПСОВ нараствало поради факта, че посетителите на курорта са повече. По думите му по време на пика на летния сезон пречиствателната станция е работила в нормален експлоатационен режим.

Няма преливане от шахтите, категорично заяви Вълчанов и допълни, че проблемът е, че дъждовните води се отвеждат в битовата канализация.

След приключването на сезона веднага ще започне реконструкция на пречиствателната станция. Ремонтът ще бъде финансиран по Оперативна програма "Околна среда 2014-2020". Целият проект е на стойност 37.150 млн. лв., от които които участието на община Варна е в размер на 8.5 млн. лв.

От пресслужбата на МОСВ информират, че проектът включва два подобекта - реконструкция, модернизация и разширение на ПСОВ "Златни пясъци" и частично изграждане, реконструкция и рехабилитация на канализационната мрежа на СО "Ален мак". С модернизацията ще се осигури пречистване на отпадъчни води за бъдещо натоварване на ПОСВ "Златни пясъци" с капацитет 72 122 еквивалент жители през летните месеци.