С наближаването на изборите случаите на разселване на безстопанствени кучета ще се увеличават, предупреждават от "Четири лапи". Те настояват спешно да бъде намерен механизъм за преустановяване на "кучешкия туризъм".

Преди дни село край Кресненското дефиле е "заселено" с безстопанствени животни. Те са били доведени там с автомобил с лого на Община Благоевград, получили сигнал от фондацията. Проверка установила, че колата, закарала животните във въпросното село, е на стопанисвания от частна фирма общински приют.

Подобни случаи са масова практика, а контролният орган, който би трябвало да налага санкци, в лицето на Българска агенция по безопасност на храните, неглижира проблема и по този начин излага на риск здравето не само на животните, но най-вече на хората.

Само в последните дни към неправителствената организация са постъпили сигнали за разселване на кучета в планинските райони над Враца, в покрайнините на Пазарджик и в местността Юндола.

Неотдавна ветеринарен лекар, обслужващ общините Банско и Разлог, беше заловен да разтоварва кучета в село край Симитли.

Същевременно в проекта за текст на Национална програма за овладяване на популацията от безстопанствени кучета, няма нито един текст, който да касае мерки срещу организираното разселване на кучета. Документът вече втора година се обсъжда на работна група към Министерство на земеделието, храните и горите, уточняват от организацията.

"Практиката на организирано извозване на животни от една община към друга е от години, но досега така и не е намерен работещ механизъм за прекратяването ѝ," обяснява директорът на "Четири лапи" за България д-р Марина Иванова.

"Наблюденията ни сочат, че преди местни избори случаите се увеличават", допълни тя.

Причината е, че кметовете търсят привидно и лесно решение на проблема.

От "Четири лапи" очакват в месеците преди предстоящите догодина избори разселването на кучета да се увеличи.

Сред мерките, които "Четири лапи" предлагат да бъдат въведени, са:

регистър на всички юридически лица, които извършват дейности по ограничаване на популацията от безстопанствени животни и превозните средства, които използват;

активно участие на КАТ, полиция и прокуратура при разследване на случаи на "кучешки туризъм".

От фондацията настояват разселването на кучета да се третира като престъпление. То създава предпоставки за инциденти, които застрашават здравето и дори живота на хора и животни.

От организацията очакват промени в Наказателния кодекс, дори разширяване обхвата на текстовете, които предвиждат наказания за насилие над животни.