Държа да кажа на собствениците на автокъщата, че никой не е над закона. Това каза председателят на Столичния общински съвет (СОС) пред БНТ във връзка със започналото вчера премахване на незаконна автокъща в Борисовата градина. Той допълни, че Столична община ще изпълни своите задължения.

"Преди всичко важно е да кажем защо се провежда тази акция. Тези чадъри са незаконно строителство, има заповед на главния архитект. Знаете част от усилията на екипа на г-жа Фандъкова и нейни лично - всичко в Борисовата градина, което представлява общинска собственост, там, където има незаконно строителство, да бъде изчистено, за да може паркът да бъде върнат на хората. Тези усилия са от години", заяви Георгиев.

"Вчера бяхме свидетели на създаване на няколко нови правни фигури, на правен език, защото една цяла автокъща излезе в отпуск. Такъв е надписът, който още стои отпред. Същата тази автокъща, която е в отпуск, обаче - по неведоми пътища всъщност бяха паркирани автомобили отпред. Наложи се на първо място да се премахнат катинарите на входа от екипите на общината", посочи той.

Председателят на СОС отбеляза също, че това е поредният опит да започне принудителното премахване.

Бутат незаконни ресторант и автокъща в Борисовата градина

Бутат незаконни ресторант и автокъща в Борисовата градина

Столичната община окончателно е спечелила делата за премахването им

По думите му, с паяк и др. технически средства на ЦГМ вчера е премахнат микробус, запречил входа на автокъщата, след което са влезли екипи и техника на Столична община. Били са преместени и 16 автомобила в рамките на имота. Тази сутрин достъпът до автокъщата отново е запречен с паркирани превозни средства.

"София е град, в който се спазват правилата и общината е решена да проведе до край тази битка. Много е важно хората да знаят, че ние няма да се откажем. Използваме всички законови способи, защото сме правова държава", изтъкна Георгиев.

"Битката за Борисовата градина продължава и ние сме твърдо решени да я водим", подчерта той.

Георги Георгиев каза още, че законът и редът не се налагат лесно на места и спрямо хора, които са свикнали да не ги спазват.

Той отбеляза също, че общината от години води битки, за да си върне този терен.

Припомняме, че вчера започнаха дейности по отстраняване на незаконното съоръжение, въпреки съпротивата от страна на собствениците.

По-късно днес кметът на София Йорданка Фандъкова обяви на пресконференция, че премахването на обекта е спряно от съда. Тя заяви също, че съдебното решение, ще бъде обжалвано.