Година след ремонта на ремонта има нужда от трети ремонт на Ларгото в София, съобщава bTV. Според гражданите причината са некачествените материали.

Припомняме, вчера стана ясно, че паветата на Ларгото се рушат и преминаването по тях е опасно за хората. Това е поредният проблем с проекта - само седмица след официалното откриване на съоръжението през 2016 г. Ларгото протече. Дни по-късно пък се напукаха и стъклата му.

От Столичната община признаха, че дефекти действително има. Процедурата по отстраняването им обаче била сложна.

Зам.-кметът на София д-р Тодор Чобанов посочи, че проектът е бил поет за стопанисване миналата есен, като още в първите месеци е бил изготвен списък с констатираните проблеми.

Година след ремонта на ремонта има нужда от трети ремонт на Ларгото в София

Година след ремонта на ремонта има нужда от трети ремонт на Ларгото в София

Гаранцията на обекта е 10 години

Нашите екипи смятат, че има сериозна проектантска грешка - козирката на купола, която влиза в околните пространства, не е замислена добре, заяви той.

Според Чобанов фирмата изпълнител вероятно е изпълнила предвиденото от проектанта. То обаче очевидно се е оказало неподходящо за тази зона.

Той заяви, че Министерството на културата трябва да нареди на проектантите да измислят ново решение за това пространство.

Управителят на фирмата изпълнител инж. Росен Колелиев призна, че действително има проблем, и то не само с проектирането, но и с начина на поддръжка на съоръжението.

По негови думи фирмата е установила проблема още при изграждането на обекта. По закон обаче трябвало да изпълнят възложения проект. Чобанов контрира, че е било възможно още при строителството да се сигнализира за проблема, така че проектът да се промени.

След теча и стъклата на Ларгото се напукаха

След теча и стъклата на Ларгото се напукаха

Куполът на „Антична Сердика” е повреден месец след откриването