Окръжната прокуратура е прекратила досъдебното производство срещу виновните за наводнението в Цар Калоян. Това съобщи окръжният прокурор Огнян дамянов, цитиран от радио Шумен.

Според вещите лица от БАН три са основни причини за наводнението.

Първата е изключително интензивният валеж от 291 литра на квадратен метър, какъвто според експертите пада веднъж на десет хиляди години.

Втората - недостатъчната проводимост на коритото на река Хлебаровска.

Третата причина за наводеннието е недоброто техническо състояние на два от язовирите, от които е придошла 30% от водата, заляла града.

Според прокурор Огнян Дамянов има пропуски в законодателството и размиване на отговорностите между различните министерства при стопанисването на тези водни съоръжения.

Постановлението е изпратено на наследниците на починалите осем жертви и на най - тежко засегнатите хора с разрушени къщи. То може да бъде обжалвано в седемдневен срок от датата на получаването.

Припомняме, в периода 6-10 август миналата година се изсипаха обилни валежи, които засегнаха територията на осем области - Монтана, Пазарджик, Бургас, Търговище, Пловдив, Шумен, Русе и Разград.

Най-тежко пострада община Цар Калоян.

От наводнението бяха засегнати над 1000 имота, от които 16 сгради - общинска собственост, 693 имота - частна собственост. 21% от тях са съборени и застрашени от срутване.
Засегната бе и 70% от инфраструктурата на общината.

След извършената комплексната хидротехническа експертиза за наводнението виновни за трагедията, при която загинаха осем души, не бяха открити.