Източват до кота "нула" язовира в село Тутраканци, съобщава bTV.

Днес бедственото положение в провадийското село беше отменено, след като вчера язовирът край селото преля. Наводнена беше една къща, а обитателите на други десет бяха евакуирани поради потенциална опасност.

До наводенията се стигна заради проливния дъжд и лошото стопанисване на водното съоръжение. Днес сформираният кризисен щаб взе решение всичката вода от язовира да бъде източена и той да бъде изведен от експлоатация, докато стане ясно дали ще бъде ремонтиран.

Спадна нивото на язовира в с. Тутраканци

Спадна нивото на язовира в с. Тутраканци

Отменят кризисното положение

Местните разказват, че е имало реална опасност цялата язовирна стена да бъде разрушена. Те се съмняват, че водоемът е безопасен.

За година от агенцията за метрология са съставили две предписания на концесионера. Ако те са били спазени и преливникът е бил уширен, голяма част от водата е щяла да бъде поета.

Концесионерът на язовира обаче е на друго мнение. Според Светослав Цветанов дори преливникът да е бил три пъти по-голям, със стената е щяло да се случи същото.

По данни на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор над 500 от водоемите у нас са опасни, а над 400 се нуждаят от спешен ремонт. В момента агенцията наблюдава 10 язовира, като някои от тях преливат. През 2018 г. са били издадени 600 акта и 550 наказателни постановления за поддръжката на съоръженията.

Наблюдават нивата на над 10 язовира

Наблюдават нивата на над 10 язовира

Това съобщи председателят на ДАМТН Петър Горновски