Превозвачи, собственици на фирми и транспортни работници се събраха на протест на ГКПП "Кулата - Промахон".

Протестиращите все пак заявиха, че протестът ще е мирен, тъй като очаквали отговор от компетентните институции, които да продължат преговорите. На мястото присъстваха вътрешният министър Валентин Радев, както и други висши чиновници, съобщи БНР. Те обещаха на протестиращите да се запознаят с естеството на проблемите им.

Припомняме, превозвачите подготвят протеста още от миналата седмица. Тогава те заявиха, че ще изразят недоволството си от дългите опашки по граничните пунктове на страната, както и от лошата организация на работа от страна на служителите при документална и фискална проверка.

5 км опашка от ТИР-ове на ГКПП Промахон - Кулата

5 км опашка от ТИР-ове на ГКПП Промахон - Кулата

Препоръчват ТИР-овете да влизат в България през ГКПП Илинден - Ексохи

Според превозвачите мерките, осигуряващи по три трасета за обработка на тежкотоварни камиони при преминаването на границата, имали ефект, но били само за пред медиите. Това нямало да реши неефективността и лошата организация на работа на границата.

Снимка 296335

Източник: БГНЕС

Като основна причина протестиращите посочват документната и фискалната проверка на камионите и товарите, която се извършвала само от българските служби. Те изразиха недоволство и от това, че инфраструктурата на най-натоварения пункт не била адекватна и съобразена с трафика, който непрекъснато се увеличавал.

Протест на ГКПП Кулата готвят превозвачи

Протест на ГКПП Кулата готвят превозвачи

Протестът ще е мирен

Превозвачите настояват за диалог и мирно разрешаване на проблема, както и ясни срокове и мерки, целящи подобряването на движението на всички пунктове в страната. Те заявиха и готовност за гражданско неподчинение и затваряне на някои пътища, в случай, че не бъдат чути.

Вследствие на заплахите на протестиращите и с цел облекчаване на трафика на ГКПП "Кулата - Промахон" граничните органи обособиха отделен кантар, който да обработва празните камиони и товарните микробуси.