Днес превозвачите от обществения транспорт в Хасково обявяват протест. Те са недоволни от новите транспортни схеми, приети от кмета Добри Беливанов, съобщиха от БНР.

Причината за недоволството на транспортните фирми са новите транспортни квоти по линията Хасково-Минерални бани, които кметът на Община Хасково е приел еднолично, без да се допита до Общинския съвет. Това заяви инициаторът на протеста Себахтин Исмаил, който е и най-големият превозвач в региона.

Заради днешния протест няма да бъдат изпълнени общо 62 курса по основните направления. Предвижда се той да засегне около 10 000 пътуващи.

В отговор на реакцията на изнервени пътници Исмаил обяснява, че целта на превозвачите не е да засегнат интересите на жителите на общината. Протестът обаче е единственият начин исканията им да бъдат чути от държавата.

В подкрепа на демонстрацията се обявиха и от Националното сдружение на автобусните превозвачи. Председателят Васил Пиронков не изключва възможността протестната проява да обхване и други градове.

Причината е, че това не се случва само в Хасково, а го има в почти цяла България, заявява той и допълва, че в страната трябва да се въведе единна транспортна схема и да се съгласуват маршрутните разписания.

Днес няма да пътуват автобуси по направленията от Хасково за Пловдив, Свиленград, Симеоновград, Харманли, както и до почти всички села в общината.

В късния следобед превозвачите ще решат как да продължат с протестите си.