Над 40 хил. кв. м от път II-73 Шумен - Карнобат през Ришкия проход ще бъде изкърпен през август месец, като с този частичен ремонт ще бъде подобрено състоянието на отсечката в община Сунгурларе там където пътят минава през селата Прилеп, Лозарево и Вълчин.

Второкласният път е с интензивен трафик и за него се предвижда основен ремонт на 90 км. От тях 47 км са на територията на област Бургас, а останалите около 43 км са в област Шумен. Ремонтът е включен в програмата на Агенция "Пътна инфраструктура", като прогнозният срок за започването му е 2025 г.

Проектът се разработва в три етапа. В момента се изработва техническия проект, договорите с проектантите са подписани през октомври и ноември 2022 г. Към момента са извършени проектантско-проучвателните работи за първия междинен етап. Предстои те да бъдат приети след разглеждането им от Експертен технико-икономически съвет в АПИ, планиран за септември т. г.

Предвижда се техническият проект да бъде готов в началото на 2024 г. След изработването му ще бъде проведена екологична процедура и тръжни процедури по ЗОП за избор на изпълнители на строително-монтажните работи и на строителния надзор. Целта е трайно подобряване на експлоатационното състояние на отсечката, носимоспособността на пътната конструкция и отводняването.

Снимка 626773

Източник: ЕЦТП

Информацията от АПИ за предвидените ремонти дойде почти едновременно със съобщението за готвен протест утре на жители от община Сунгурларе заради състоянието на пътя. Утре от 10 часа те се канят с жива верига да блокират района на село Вълчин.

От ЕЦТП - Европейски център за транспортни политики, са измерили, че кратерите по пътя на места са с широчина 140 см и дълбочина 15 см. Жителите обаче ще протестират и заради всекидневните инциденти и аварии с тежкотоварни и леки автомобили, като пътят е взел и жертва заради спукана в дълбока дупка гума. Жителите са подавали многократно сигнали до институциите, но и досега резултат няма.

Снимка 626772

Източник: ЕЦТП