Президентът Георги Първанов днес откри новите експозиции на Регионалния исторически музей в Русе, които са разположени в обновения над стогодишен паметник на културата, познат като Двореца на Александър Батенберг, предаде БТА.

За събитието в града пристигнаха още генералният консул на Руската федерация Юрий Трушин и кметът на Гюргево Лучиян Илиеску.

Сред гостите на откриването бяха и русенският митрополит Неофит, народните представители Силвия Алексиева, Борислав Българинов, областният управител Мария Димова, заместник-областният управител Добрин Данев, председателят на Общинския съвет Искрен Веселинов, неговият заместник Мария Александрова, всички заместник-кметове на Община Русе, кметът на Община Иваново Ромео Георгиев, съсобствениците на "Приста Ойл" братя Бобокови и др., информира ruseinfo.net.

В речта си директорът на РИМ д-р Н. Ненов изрази благодарност за съдействието на Община Русе в създаването, обновяването и откриването на музея. Надеждата бе, че местната общност ще съдейства културното средище да се оформи като интерактивен музей.

Кметът отбеляза, че още през 1876 година в местната преса са се публикували първите обяви за събиране на стари монети и археологически материали.

Днес Русе разполага със съвременно оборудвана и красива сграда, в която експонатите ще радват със своята уникалност.

Президентът сподели на шега, че започва да се задъхва при "непредпазливо" поетият ангажимент да участва в културния живот на града. Причината е, че тук има интензивен духовен живот.

В отговор на журналистически въпрос Първанов каза, че е готов да посредничи в разговори между учителските синдикати и правителството при положение, че са изчерпани всички други възможности за решаване на спора и при наличие на добра воля от двете страни.