Един земен трус от около 5,5 по Рихтер би могъл да ликвидира половината от опасните сгради в Пловдив.

Такава прогноза направи арх. Илко Николов, председател на пловдивското дружество на Съюза на архитектите в България. Илко Николов е и бивш председател на Общинския съвет в града.

В интервю за БНР Николов обясни, че регистърът на общината за опасните сгради не е актуален, а тази система трябва да се подновява ежедневно. 

Още миналата година е предложена актуализация на този регистър в общината, но процедурите по съгласуване са доста бавни.

Той е категоричен, че превенцията е единственият начин институциите да гарантират сигурност и някакъв контрол над процесите, свързани с укрепването на сградите.
Николов подчерта, че механизмите са добре описани в законите – в различните нормативни актове е посочено кой при какви обстоятелства и как трябва да действа.

"Въпросът опира не до документалността, а до начина, по който тези наредби се прилагат", заяви Илко Николов. 

Според него е факт, че институцията НИНКН (Национален институт за недвижимото културно наследство) е изключително бавна. Архитектите ежедневно се сблъскват с тази бюрокрация и няма колега, който да каже, че тази институция действа ефективно, посочи Николов.