Стратегия за развитието на Пловдивска област за периода 2005 - 2015 година приеха на днешното си заседание кметовете, представители на Общинските съвети и на кметските администрации от 18-те общини в областта.

Документът поставя като стратегическа цел за региона превръщането му в район за устойчиво икономическо развитие, съобщава БНР.

Пред участниците областният управител Тодор Петков заяви, че много от най-неотложните проблеми на общините могат да се решат със средства от еврофондовете, за които те трябва да кандидатстват с проекти.

Според Петков селските пътища могат да се ремонтират със средства от Земеделския фонд, където има 470 милиона евро.
За целта обаче е необходимо добре да се съгласуват оперативните програми на отделните общини.

Областният управител препоръча още да се задълбочи сътрудничеството между областната администрация и общините, както и между самите общини, за да могат да се изготвят проекти, които да са от значение и за областта.

От БНР уточняват, че средствата за следващите 7 години, които се отделят за България по Оперативна програма "Регионално развитие", са 2.140 млрд евро.

Само 15 % от средствата са съфинансиране от държавата, а останалите са осигурени от Европейския съюз.

По тази програма само от общините в Южен централен район са постъпили над 300 проекта на обща стойност 720 милиона евро.