Пристанище „Варна“ ЕАД е прието за пълноправен член на Асоциацията на Средиземноморските круизни пристанища „MedCruise” - най-голямото европейско круизно обединение.

В гр. Одеса, Украйна, кандидатурата на българското пристанище бе представена от директора инж. Любомир Добрев. Той разказа историята на пристанището и града, традициите и следваните високи стандарти при приемане и обслужване на пътнически кораби в град Варна, който е ключова круизна дестинация в Черно море.

Представителите на най-големите круизни оператори в света бяха запознати и с концепцията за развитие на зоната около Морска гара – Варна за един по-атрактивен вид и по-туристически вид – с арт инсталации, заведения и детска площадка.

Осъществени са контакти между варненското пристанище и гигантите в круизния бизнес – „Royal Caribbean”, „Princess”, „Costa Crociere”, „MSC Cruises” и „Celestyal Cruises”.

Асоциацията на Средиземноморските круизни пристанища (MedCruise) е създадена на 11 юни 1996 г. в Рим, Италия. Основната цел на организацията е да промотира и насърчава круизната индустрия в Средиземно море и прилежащите морета. Сдружението подпомага своите членове при ползването на растежа на круизната индустрия, чрез предоставяне на достъп до експертни мрежи, рекламани и информационни, както и възможности за професионално развитие.  В асоциацията членуват над 100 пристанища в Средиземно море, Черно море, на Атлантическия океан, както и десетки асоциирани членове, представляващи други асоциации, туристически бордове и компании-оператори на пътнически кораби.