Мездренското село Типченица се вдига на протест, след като от месец и половина жителите нямат годна за пиене вода. От местното ВиК твърдят, че нямат вина и спасяват положението с водоноски.

Хората разказаха пред bTV, че единствено до чешмата понякога стига вода, но тя е мътна. Заради тинята има изгорели бойлери, налага се хората да мъкнат кофи.

Чести аварии с водата тормозят ямболски села от месеци

Чести аварии с водата тормозят ямболски села от месеци

Въпреки протестите проблемите продължават

Водопроводната система в Типченица е на над 50 години, с етернитови тръби. Според жителите на селото и малкото достигнала вода се губи и те искат пълна подмяна на водопровода.

Ръководителят на ВиК-Мездра Даниел Стефановски обясни, че основната причина за безводието е силно намаленият дебит на водоизточника, който захранва селото. "Дори вчера успяхме да подменим един участък от довеждащия водопровод, но само 46 метра - почвата е трудна за копане", каза още той. По думите му над една трета от водопровода вече е подменена.

Над 10 села в община Тунджа се оплакват от непрекъснати аварии с водата

Над 10 села в община Тунджа се оплакват от непрекъснати аварии с водата

Най-честата причина за проблемите е засушаването

Жителите на Типченица са готови да затворят главния път Е-79, ако не бъдат чути.

"При Живков носехме водата с кобилици, сега сме на същото дередже при Бойко - а той се бие в гърдите, че всичко е наред в държавата", коментира възрастна жена.