Продължава гасенето на пожара в санданското село Петрово. Огънят е обхванал около 300 дка, съобщи БНТ.

През нощта е имало дежурни екипи в района. Днес в гасенето се включват отново горски служители и пожарникари.

На по-късен етап община Сандански ще организира и доброволци, които да помогнат. Огнената стихия в село Петрово отне живота на двама горски служители. Третият пострадал в инцидента е настанен в Пирогов.

До 15 август висок риск от пожари в цялата страна
Обновена

До 15 август висок риск от пожари в цялата страна

След серията пожари, които взеха и жертви

Локализирани са пожарите в хисарските села Старосел и Кръстевич. Няма опасност за населението, евакуираните снощи хора от Старосел не са пожелали да бъдат настанени в социални домове, а са при свои роднини.

Дежурни екипи на пожарната охраняват периметъра, за да не се появи ново огнище на пожара.

Щетите са големи - изгорели са къщи, а силният вятър е прехвърлил огъня към горския масив над селото. Изгоря ракетна площадка и ферма.

Вчера вечерта пожарникарите са гасили огън и в село Свирачи, Хасковско, където е горяла широколистна гора, пожарът се е възобновявал често и на много места.

Днес очакваме тежък ден - топъл, слънчев и сух и със силен вятър, особено в западната част на страната, каза комисар Николай Николов пред Нова телевизия. На 222 места в страната се дават дежурства, всички сили на пожарната са мобилизирани.

Комисар Николов каза, че тази сутрин служителите искат да приключат с всички стари огнища. Два пъти подчерта, че днес се очаква един много тежък ден - не трябва да се пали никакъв огън, никакви стърнища и много внимателно да се борави с техника. "Призовавам областните управители отново да съберат комисиите и кметовете и кметските наместници да предупреждават хората."

Военните участват в гасенето на всички по-сериозни пожари в страната. От 03.40 ч тази нощ 20 военнослужещи с 4 автомобила, включително един специализиран от 31-и механизиран батальон в Хасково гасят стихията край село Свирачи, Община Ивайловград.

Малко по-късно - от 05.25 ч сутринта 36 военнослужещи с 4 автомобила от Благоевград действат по погасяването на пожара, обхванал декари гора край село Петрово, Община Сандански.

А от 07.00 ч 26 военнослужещи с 4 автомобила от Карлово са се включили в гасенето на пожарите край селата Кръстевич и Старосел, Община Хисаря, където е обявено частично бедствено положение.

Припомняме, на спешно заседание в Министерския съвет по случая беше взето решение да спрат всички дейности по почистване на земеделските земи и стърнищата, които често са предпоставка за пожари.

Опасно горещо и днес

Опасно горещо и днес

Опасност от пожари през август

Депутатите от 46-о Народно събрание почетоха с едноминутно мълчание двамата пожарникари от Югозападното държавно предприятие - Благоевград, загинали при пожара край санданското село Петрово.

Предложението направи заместник-председателят на парламента от групата на "Има такъв народ" Виктория Василева.