Пожарът край село Сенокос е низов, но няма развитие към момента. Едно от огнищата се доближава до пътя, но е направена организация, информира Георги Динев, областният управител на Благоевград, предаде БТА.

Динев посочи, че на терен са 60 служители на Югозападното държавно предприятие, 6 екипа на пожарната, 18 военнослужещи от поделението в Благоевград, 20 души от Национален парк "Пирин" и над 40 доброволци, очаква се да се включи хеликоптер и евентуално един самолет.

Все пак остава бедственото положение в общините Симитли и Струмяни.

Пожарът в Малешевска планина е локализиран, подчерта Динев и допълни, че и той е низов и няма опасност за населените места Цапарево и Кърпелево. Прави се организация от екипите на пожарната и ЮЗДП.

Ситуацията с пожарите у нас остава сложна, но няма опасност за населените места

Ситуацията с пожарите у нас остава сложна, но няма опасност за населените места

Вятърът затруднява потушаването на огъня

Усложнява се ситуацията с пожара в планината Славянка, след като пламъците са се разпространили тревожно през нощта. В гасенето на пожара ще се включват два самолета от Швейцария и на място работят пожарникари, горски служители и доброволци, предаде БНТ.

Потушен е пожарът в Кресненското дефиле, съобщи Николай Георгиев, кмет на община Кресна, предаде БНР.

Но все пак районът остава под активно наблюдение, подчерта той. Към момента силите са насочени към Славянка, Малешевска планина и Пирин край Сенокос.

Нов пожар е избухнал в община Невестино, като пламъците са обхванали около 500 декара сухи треви и горски масив, предаде БНТ.

На място има тежка техника, която прокарва просеки за да ограничи огъня. Няма опасност за населените места. Предполага се, че причината за пожара е човешка грешка.

Борбата с пожарите в Югозападна България продължава

Борбата с пожарите в Югозападна България продължава

Гори и в сметището до Цалапица край Пловдив и в Хасковско