Пожари продължават да горят в Югозападна България и на други места в страната.

Най-сериозна за момента остава ситуацията с пожара в Пирин, при който вчера изгоряха четири къщи в симитлийското село Сенокос. Пострадали обаче няма. Трима души са евакуирани. Огънят е обхванал горски масив. Теренът е трудно достъпен, което не позволява ползването на тежки машини в борбата с огъня по земя и пожарът ще се гаси предимно по въздух. Цяла нощ на място са останали дежурни екипи огнеборци. Вчера в гасенето участваха също горски служители, военен хеликоптер и доброволци. Двата шведски самолета се опитаха да помогнат на огнеборците, но неуспешно. Доброволци се събират в Сенокос и днес.

Още гори и в района на Малешевската планина. Все още не е овладян пожарът между селата Кърпелево и Цапарево в община Струмяни, които бяха евакуирани заради огъня. Заради вятърът вчера пожарът там отново премина във върхов, а фронтът му нарасна и се насочи към Кърпелево. Днес дой отново е низов. За момента гори далеч от населените места. Няколко огнища активни. Пресеченият терен не позволява използването на верижна техника. 

Къщи изгоряха заради пожар в симитлийското село Сенокос

Къщи изгоряха заради пожар в симитлийското село Сенокос

Пожар гори и на депото за отпадъци в с. Цалапица

Сложно остава и положението в планината Славянка край границата с Гърция. За момента там вятърът не е силен и огнеборците не наблегнат на гасенето по земя. Предвижда се те да бъдат подпомогнати и от доброволци.

В гасенето на големите горски пожари в планините се очаква и днес да се включат също самолети и хеликоптери.

Още гори и горски масив в Хасковско. Пожарът там пламна вчера след учение на военния полигон "Елена". Той е обхванал площ от около 1000 дка. Няма опасност близките села. В борбата с огъня участват военнослужещи и 6 екипа огнеборци.

Горят и големи количества отпадъци в сметището край пловдивското село Цалапица, което пламна вчера. Засегната е зона от около 15 дка. Късно снощи периметърът на пожара е ограничен с помощта на булдозери. Днес горящите участъци ще бъдат засипани с пръст. Няма опасност за населението. Очаква се до края на дена пожарът да бъде потушен.

Няма опасност от обгазяване на населението край Цалапица заради пожара

Няма опасност от обгазяване на населението край Цалапица заради пожара

Първият сигнал за огъня е получен при видеонаблюдение