Възникнал е пожар между села Сенокос и Стара Кресна, област Благоевград, като в село Сенокос са изгорели и няколко къщи, съобщи БТА, позовавайки се на Югозападно държавно предприятие и кмета на селото Апостол Апостолов.

По информация на БНТ изгорелите къща са четири, а вонен хеликоптер вече се е присъедил в гасенето на огъня. 

Апостолов уточни, че са сформирани екипи с горски служители, противопожарното звено на общината и доброволци. Информиран е и областният управител на Благоевград Георги Динев, за да се пренасочат екипи към пожара. Огънят е тръгнал и към гората, каза още кмета на Сенокос.

Пожар е обхванал и горски фонд в община Панагюрище. За това съобщи Мирослав Стоянов, говорител на Областната дирекция на МВР в Пазарджик.

Пожарът в община Струмяни продължава да бушува

Пожарът в община Струмяни продължава да бушува

Очаква се пристигането на шведски самолети

Сигналът за пожар в житен блок край панагюрското село Баня е получен около 14:15 часа. Заради високите температури, вятърът и сухата растителност пламъците са се разпрострял и в горски фонд.

В момента пламъците са обхванали горска площ между селата Баня, Оборище и град Панагюрище.

Пожарни са изпратени от Панагюрище, Стрелча, Пазарджик и са мобилизирани лесничеи от Държавно горско стопанство в Панагюрище и съседни горски стопанства.

Над хасковското село Брягово също пламна пожар, като той е тръгнал от военния полигон край село Корен. Сигналът е получен около 15:30 часа. Кметът на село Брягово Делчо Митев уточни, че към момента няма опасност за населените места.

На място са пристигнали пет коли на пожарната. Горят треви и храсти, като засегнатата площ е 200-300 декара.

От пресцентъра на Министерството на отбраната съобщиха, че Военнослужещи от Военновъздушните сили (ВВС) и Сухопътните войски участват в гасенето на пожар, възникнал на полигон "Елена" в област Хасково. Пожарът е възникнал този следобед в резултат на стрелбите по земна цел по време на провеждащата се съвместна тренировка "Тракийска пепелянка".

В погасяването на огъня участват два модула - единия от полигонната команда на полигон "Елена" на ВВС и другия - от полигон "Корен" на Сухопътните войски.

Предприемат се мерки за ограничаване на огъня и недопускане на по-нататъшното му разпространение. Прекратено е изпълнението на стрелбите.

Гори в две планини - Малашевската и Славянка

Гори в две планини - Малашевската и Славянка

Искаме двата френски самолета да останат още

Пожарът в Малешевска планина

В голямата част фронтът на пожара в Малешевска планина е овладян. Това информира Александър Джартов, директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

По думите му има едно критично място, което за момента е недостъпно, и не бързат да се радват. Той посочи, че вчера следобед са получили добри новини, но след това вятърът отново е разпалил пожара и не са могли да го овладеят. Основната причина е, че няма достъп.

Джартов обясни, че на терен днес са работили не само пожарникари, но и горски, служители на местната власт, доброволци и военни и допълни, че хеликоптерите помагат пожарът да не се развива неконтролируемо и особено да не навлиза там, където има борови масиви.

Относно пожара в планина Славянка директорът на пожарната каза, че двата шведски самолета са успели да пристигнат по-рано днес и те работят основно на източния фронт, а по западния - един самолет от Гърция.

Има и наземни екипи на пожарна, горски, военнослужещи, допълни още Александър Джартов. Все още е рано да говорим за овладян пожар. Евакуираните хора могат да се върнат в домовете си, когато пожарът бъде обезопасен, каза още той.

Всички годни хеликоптери на ВВС гасят пожари и не могат да пазят небето ни

Всички годни хеликоптери на ВВС гасят пожари и не могат да пазят небето ни

Пет хеликоптери са в ремонт и предстои такъв на още три, МО взима мерки от 2025 г.

От РИОСВ - Пловдив пък съобщиха, че при извършено видеонаблюдение в реално време на Регионалното депо за неопасни отпадъци в с. Цалапица, служители на Инспекцията са установили че на територията на депото е възникнал пожар.

Сформиран е екип на РИОСВ - Пловдив, който пътува към депото.