След възникналия пожар в сметището край пловдивското село Цалапица, компетентните органи информираха, че няма опасност от обгазяване на населението, предвид възникналия пожар, предаде кореспондент на БНР.

Той поясни, че първият сигнал за пожара е подаден от регионалното депо за неопасни отпадъци. Те сигнализирали за случая в реално време, докато извършвали видеонаблюдението.

Огънят пламнал след 17 часа, като на място започнали да работят 206 противопожарни екипа и цистерни на общинската комунална фирма "Чистота".

Пожарът е локализиран в рамките на сметището и няма опасност за близките населени места, съобщи началникът на областната противопожарна служба Петър Тошков, цитиран от БНР. Той уточни, че горят около 15 декара.

Проблемът е, че огънят е тръгнал от центъра на сметището и това прави трудно достигането до него. Осигурени са водоноски.

Специализирани екипи осигуряват водата от река Марица.

От пловдивската пожарна се оплакват, че не е ясно на каква дълбочина навътре е огънят на сметището и не крият притесненията си, че някои машини могат да потънат.

В същото време съществува реален риск пожарът да проникне навътре в терена и това да затрудни максимално гасенето. Ето защо за целта на място се използва и инженерна техника.

Въпреки гъстите облаци дим, от пожарната докладват, че опасност от обгазяване на Цалапица няма. Данни за състоянието на въздуха се очакват малко по-късно през нощта.

Къщи изгоряха заради пожар в симитлийското село Сенокос

Къщи изгоряха заради пожар в симитлийското село Сенокос

Пожар гори и на депото за отпадъци в с. Цалапица