Всичките 52-ма служители от полигона в Долни Дъбник за борба с градушките са в гражданско неподчинение заради ниските заплати и лошите условия на труд. Това обяви Цветослав Христов от местния екип, цитиран от БНР. Хората отказват да приемат техниката, с която ще работят през новия сезон и няма да отидат на ракетните площадки.

1,3 млн. декара обработваема земя с реколта, която се оценява приблизително на 600 млн. лева, се защитават от площадката в Долни Дъбник.

Христов е категоричен, че служителите на полигона са обезверени тотално, защото били лъгани години наред.

Гражданско неподчинение обявиха служителите на Агенцията за борба с градушките

Гражданско неподчинение обявиха служителите на Агенцията за борба с градушките

Ниско заплащане, лоши условия, недостатъчно средства за работа

Служители на ракетните полигони за борба с градушките протестират срещу обявените съкращения в Агенцията за борба с градушките и унизителното според тях трудово възнаграждение. Да бойкотират служебните си задължения в навечерието на сезона за борба с градушките се заканиха 150 ракетострелци.

Началникът на отдел „Технически” на полигона в Голям Чардак Георги Михайлов коментира, че хората работят на минимална заплата и в рискови условия, включително за живота им. Михайлов е и председател на синдикалната организация. Той алармира, че на нощните смени се налага ракетострелците да дежурят сами, тъй като част от ракетните площадки са останали с по двама души. В колективния трудов договор било записано, че стрелците на нощните смени трябва да бъдат по двама.

Протестиращите настояват съставът да остане с по трима служители на площадка и да бъдат увеличени заплатите им. 

От своя страна директорът на Агенцията за борба с градушките инж. Ваньо Славеев определи ситуацията като патова. Той подчерта, минималните заплати от 420 лева били увеличени с по 10 %. Съкращенията били спрени. Само 7-8 били площадките с по двама ракетострелци. Славеев смята, че нещата се драматизират.

Той се надява да бъде намерен компромис. Ваньо Славеев отхвърли тезата, че първо ще се съкращават вече обучени хора, а след това ще трябва да се търсят нови, които да се квалифицират.

Инж. Ваньо Славеев смята, че превръщането на Агенцията за борба с градушките в държавно предприятие може да бъде изход от ситуацията. Той смята, че бюджетът на въпросното държавно предприятие може да се формира от таксите на зърнопроизводителите. Това можело да се случи от тази есен.