Още 130 от изпадналите в беда български сезонни работници в Швеция пътуват към България, съобщават от външното ни министерство.

Вчера вечерта са потеглили 42-ма души от Стокхолм с шестте микробуса, изпратени от МВнР. В полунощ отпътуваха и двата автобуса на военното министерство с 88 души.

В момента още 29 души се намират в посолството ни в шведската столица. Те изчакват потеглилите през уикенда от България четири автобуса.

Първият от тях се очаква да пристигне днес, като по пътя ще прибере и други 17 души от гр. Оребрьо, на 200 км в западна посока от Стокхолм.

Вторият автобус ще направи обход на няколко общини на север, където с намират около 40 сезонни работници. Останалите два автобуса се очаква да пристигнат в Стокхолм през следващите дни, поради забавяне на унгарската граница.

През последните 2 седмици служителите на посолството са в денонощен режим на работа. До този момент е оказано съдействие на близо 350 души. С пристигането на новите 4 автобуса ще бъдат извозени още 200 души.

Припомняме, през уикенда 198 българи бяха прибрани в страната ни. Повечето хора са били откарани безплатно по родните си места от БДЖ.

При щателна проверка на българските ни работници, които били подведени, че ще им бъде осигурена сезонна работа в Швеция, на границата било установено, че трима от гурбетчиите имат образувани досъдебни производства.

Нашите "гастарбайтери" били привлечени от офертата да изкарат по 40-50 евро на ден от бране на боровинки, но реколтата се оказала слаба. Организаторът не им плащал нищо - гладували и успели да избягат. Приютили ги в църква, а след това със съдействието на полицията се добрали до нашето посолство.

Външното ни министерство настоятелно препоръчва на българите, желаещи да заминат на сезонна работа в Швеция, да имат сключени трудови договори, да разполагат с пълна информация за работодателя и да се уверят в неговата сериозност.

Транспортното, външното и социалното министерство работят по случая със закъсалите български работници.