Бивши директори на етнографския комплекс "Етъра" в Габрово се обявиха против европроект за модернизация, съобщава Нова телевизия.

Според тях автентичният облик на единствения музей на открито у нас може да бъде компрометиран с планираните стъклени подове и асансьори, за които Община Габрово възнамерява да вземе над 3 млн. лева кредит, за да ги постави.

Бившите уредници на музея настояват за повече яснота около проекта за 10 млн. лева.

По думи на Пенка Колева някои текстове в проекта "Етъра - музей за креативен туризъм" са възбудили неразбиране. "Народно-техническите съоръжения в този музей са най-ценните неща в него. Има такива, които са единици", подчерта тя. По нейни думи бившите директори не са против реставрирането им, стига то реално да показва историческото време. Подразни ни, че в проекта е записано да се осигури допълнително осветление на музея, каза още тя.

Колева допълни, че на среща с кмета на града Таня Христова им е било обяснено, че има такива практики в музеите на открито в Европа.

От своя страна настоящият директор на комплекса Светлана Димитрова посочи, че проектът е преминал през няколко обществени обсъждания в Габрово и София.

"По него ще се реставрират, консервират и реновират над 16 обекта, сред които хотел и едно голямо училище, което е предоставено на музея. Ще бъдат реновирани и пещи за глина. Ще има асансьор в хотела. Стъклени подове няма да има в къщите. Няма да има виртуална реалност", поясни тя.