До една седмица E. ON трябва да извърши профилактика на най-важните съоръжения в електропреносната мрежа във Варна.

Това стана ясно след среща на председателя на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Константин Шушулов с ръководството на немската компания, съобщи „Днес+".

От ДКЕВР са връчили на компанията констативен протокол с 20 предписания, както и акт за установено административно нарушение.

Освен профилактика на най-важните съоръженията до една седмица дружеството трябва да създаде две аварийни групи, които да работят денонощно. Останалите нередности в дейността на трябва да бъдат отстранени в рамките на един месец, настояват от държавната комисия.

По думите на Шушулов състоянието на съоръженията на дружеството е критично. Разделителните силови трансформатори пък са твърде малко, допълни директорът.

В тази връзка от E. ON са заявили, че община Варна не им оказва необходимото съдействие, като не им осигурява места, където да изграждат разделителни трансформатори. Председателят на Общинския съвет Борислав Гуцанов обаче заяви, че до момента от "Електроразпределение"-Варна са поискали само две места и искането им е било удовлетворено.

От дружеството са посочили също, че около 30% от съоръженията са чужда собственост, като не е известно кои са собствениците, за което Шушулов коментира, че е необходимо компанията да предприеме стъпки за закупуването на тези съоръжения, като това стане до една -две години.

Председателят на ДКЕВР каза още, че от предвидените над 27 милиона лева за инвестиции през тази година, от E. ON са реализирали едва 35%. От планираните средства за ремонти дейности пък са реализирани 29 на сто.

Ако в поставения срок компанията не предприеме мерки за разрешаване на проблемите с електроснабдяването във Варна, ще последват санкции. Въз основа на направения акт за нарушение ще бъде издадено наказателно постановление, като предложението на Шушулов е стойността му да бъде 20 000 лева, което е максимално допустимия размер по закон, допълва „Днес+".