Проходите "Петрохан" и "Троян - Кърнаре" остават затворени заради лошите метеорологични условия. Екипи на фирмите, поддържащи пътищата, продължават да разчистват снега и падналите дървета от проходите.

Затворени са проходите Петрохан и Троян-Кърнаре
Обновена

Затворени са проходите Петрохан и Троян-Кърнаре

Пътят Драгалевци - Алеко във Витоша се почиства от снега и се опесъчава

Екипите на пътноподдържащите фирми, Гражданска защита и горските стопанства продължават работата за разчистване на проходите "Петрохан" и "Троянски" от падналите дървета след снега. Предприемат се всички мерки за гарантиране безопасното пътуване на шофьорите.

По думите на председателя на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Дончо Атанасов се очаква до края на деня и двата старопланински прохода да бъдат обезопасени и отворени за движение.

На прохода "Троянски" се работи по премахване на дърветата от върха до с. Кърнаре. От Троян до билото пътят е почистен до асфалт. На "Петрохан" от с. Гинци до билото участъкът също е разчистен, но от северната част до село Бързия са паднали много вековни дървета.

Щетите, които са нанесени на обезопасителните системи и на горския фонд от горолома, са значителни. Листната маса все още е по дърветата и мокрият сняг е пречупил огромни вековни дървета, обясни инж. Атанасов.

До пускането на движението през "Петрохан" обходният маршрут е през Искърското дефиле.

Въпреки предупрежденията на метеоролозите и АПИ над 70% от автомобилите през почивните дни са се придвижвали през старопланиските проходи с летни гуми. Атанасов апелира към всички шофьори, на които им предстои пътуване през високопланинските проходи, да не тръгват с летни гуми. Поради високата надморска височина е възможно при падане на температурите да има заледявания и хлъзгавост на настилката.

Паднали дървета на Витиня

Паднали дървета на Витиня

Затворен за преминаване остава прохода Петрохан

Очаква се днес да бъде възстановено преминаването в Троянския проход и прохода Шипково-Рибарица.

Заради щетите от обилния снеговалеж се очаква скоростта на преминаване през проходите да бъде намалена. В някои участъци имали счупени пътни ограждения и канавки.

В района на прохода Шипка снежката покривка е около 5 сантиметра. Пътят през там обаче е почистен и опесъчен. Всички паднали дървета по пътното платно са премахнати.

Седмицата започва с хладно време, с тенденция към затопляне

Седмицата започва с хладно време, с тенденция към затопляне

Вятър и разкъсана облачност...