След възникналата на 18 ноември тежка катастрофа на пътя между Симитли и Разлог, Районна прокуратура - Благоевград е възложила проверка по реда на надзор за законност и защита на обществения интерес на ремонта на пътя.

Освен катастрофата и извършването на ремонти дейности, в прокуратурата е постъпила информация за нарушения при осъществяване на временната организация на движение по време на ремонта.

Прокуратурата е установила, че в този участък не е изпълнена временна маркировка върху пътното платно, като изцяло е положена нова асфалтова настилка. Налице са данни, че в участъците, свързващи с общински пътища, разликата в нивата между новоположената асфалтова настилка и тази на платната от общинските пътища е значителна. Неполагането на асфалт, който да осигури плавен преход от едното пътно платно в другото, води до затрудняване на движението на моторните прeвозни средства при напускането на път II-19 и включването в общинските пътища и обратно. Това създава предпоставки за произшествия и технически повреди на моторните превозни средства.

Съвместната проверка трябва да се извърши от Областно пътно управление - Благоевград, Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата", сектор "Пътна полиция" при Областна дирекция на МВР в гр. Благоевград и Районно управление на МВР в гр. Разлог.

Проверките следва да установят налице ли са нарушения при осъществяване на ремонтните дейности, спазване на правилата за обезопасяване на служители, наличие на организация за временно движение, поставени пътни знаци, които да гарантират безопасност на движението и конкретната пътна инфраструктура.