Променят графика за използване на водите от три язовира през месец май, съобщиха от екоминистерството.

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров утвърди промени в графика за използване на водите от язовирите "Тича", "Тополница" и "Домлян" през месец май.

Заради намаляващия приток към язовир "Тича" в сравнение с разхода, който се реализира от язовира, от ековедомството предписват спешни действия за осигуряване на вода от алтернативни водоизточници за питейно-битово водоснабдяване с цел акумулиране на обеми в язовира. 

На ползвателите "ВиК-Шумен", "ВиК-Търговище" и "Напоителни системи" ЕАД са поставени допълнителни условия, свързани с необходимостта от провеждане на процедури за издаване на разрешителни за водовземане от алтернативните източници, като е поставен срок от 3 месеца. 

Предстои проверка от "ВиК-Шумен"на техническото състояние на водовземните съоръжения. Те са режимни наблюдения за изменението на дебита на каптираните извори; опитно-филтрационни изследвания на тръбни и шахтови кладенци за установяване на експлоатационните характеристики на водовземните съоръжения и технически възможните им дебити и вземане на водни проби за определяне на качеството на подземните води.

От ведомството на Емил Димитров очакват операторът на язовир "Тича" да предложи техническо решение на утаяване на мътилката във водата. За мътна вода са алармирали от Асоциация "ВиК - Шумен" ООД.

"ВиК-Шумен" и "ВиК-Търговище" трябва максимално да ограничат ползването за промишлени цели на вода, която е предназначена за питейно-битово водоснабдяване.

С оглед на предоставената информация от "ВиК- Търговище", че на територията, водоснабдявана от язовир "Тича" няма алтернативни вдоизточници, които могат да снабдяват населените места с достатъчно питейна вода, на оператора е указано да се проучи възможността за изграждане на нови водовземни съоръжения.

На "Напоителни системи ЕАД" е поставено условие за напояване на земеделски култури да се използва алтернативен водоизточник - яз. "Шумен", като за целта проведат необходимата процедура по Закона за водите. Във връзка с получения сигнал за влошаване качеството на водите в яз. "Тича" по показател "мътност", на "Напоителни системи" ЕАД е указано да предприеме спешни действия за обследване на таблените затвори на водовземната кула за напояване (при необходимост извършване на ремонтно-възстановителни работи), с което да направи възможно водовземане от по-ниско ниво на язовира.

Заради множество сигнали за загуби по трасето, включително при ремонти, операторите трябва да положат необходимите усилия за максимално ограничаване на загубите, с цел икономия на вода и акумулиране на водни обеми в яз. "Тича", препоръчват от МОСВ.

Малко по-късно от Окръжна прокуратура- Варна разпоредиха проверка по сигнал за течове на вода от язовир "Тича". Прокуратурата се самосезирала след публикация в местна електронна медия. В нея общинският съветник от Общинския съвет в Шумен Добромир Драев съобщава данни, че от язовира се подават количества вода за поливни нужди към хидротехническо съоръжение.

Прокуратурата проверява безстопанственост или друго деяние, свързано с неправилно управление на водите.

Темата е особено чувствителна за Шуменска и Търговищка област с оглед засушаването през последните години и липсата на нормален приток в язовир "Тича", както и поради зачестилите аварии по магистралния водопровод за питейни нужди, който снабдява с питейна вода Шумен, Търговище и Велики Преслав.

С промените в графика за месец май са отпуснати и допълнителни водни маси за напояване от яз. "Тополница". От яз. "Домлян", по заявка на "Напоителни системи" ЕАД също е предоставено водно количество за напояване.