Министърът на околната среда и водите и министърът на регионалното развитие и благоустройството да отговорят незабавно - има ли процедура за промяна на статута на 500 дка от плажа в Слънчев бряг.

За това настояват в официално писмо до Сергей Станишев и двете министерства от ГЕРБ Несебър.

Повод за питането им е подписката на хотелиери от туристическия комплекс, както и писмата им до институциите, в които алармират за готвената промяна на статута на плажната ивица, където се намират дюните.

„Това е поредния опит за посегателство върху плажа на Слънчев бряг с цел оскверняване на природата и удовлетворяване на груби материални апетити", заяви Стамат Мешинов - един от подписалите се хотелиери, който е собственик на „Сирена".

Той и колегите му са изпратили запитване до Асен Гагаузов и Джевдет Чакъров по закона за достъп до обществена информация, но до този момент нямат отговор.

Според председателят на ГЕРБ Несебър Георги Маринов, има опасност процедурата да бъде прокарана зад гърба на жителите на Несебър и инвеститорите, което ще е грубо и безпрецедентно незачитане на мнението им и екологичните норми.

В писмото си, хотелиерите се обръщат с апел към управляващите, да се намесят и противопоставят на всякакви желания и намерения за променя на статута на каквито и да било части от плажната ивица на Слънчев бряг.

„Тя е изключително държавна собственост и затова трябва да предприемете действия за запазването на плажа и дюнните образования в естествения им вид", настояват още собствениците на хотели.

„Очакваме бърз отговор от министерствата. След като го получим, ще набележим следващи действия за реакция", каза областният координатор на ГЕРБ Димитър Николов.