Пропадането на прясно реконструиран път във Варна стана тема на обсъждане на тазседмичното заседание на кабинета, съобщи bTV

Премиерът разпоредил пълна проверка на дейностите по ремонта на участъка и на избора на изпълнителя „Хидрострой". Ако бъдат открити нарушения, Бойко Борисов се закани да поиска обратно от варненската община парите, отпуснати за ремонта. В последствие се оказа, че ул. „Девня" се е „продънила" заради ремонт на ВиК.

„Това е все едно да ми се пропука околовръстното и понеже съм поканил и Станишев на откриването, и те да снимат Станишев до дупката. Ние сме финансирали тази отсечка и сме я открили заедно с кмета, но понеже им е по-удобно мен да атакуват, те са поставили мен до дупката. Кметът се скри, както се скри между другото и за Морската градина, по същия начин. Много ме ядосаха с тази манипулация", заявил пред министрите си Борисов.

Ремонтът на ул. „Девня" продължи 2 години и струва на държава над 30 млн. лева, част от които бяха осигурени от републиканския бюджет. През август миналата година лично премиерът Бойко Борисов преряза лентата на реконструирания път. След ремонта улица "Девня" се превърна в един от предпочитаните маршрути от варненци.

Преди две седмици авария на водопровод наложи разкопаване на участък от нея, а дупката от ремонта все още не е асфалтирана. Според инж. Златка Танева от ВиК-Варна забавянето се дължи на климатичните условия.

Под „Девня" минават два главни водопровода и при всяка авария ще се наложи разкопаване на пътното платно. Според Танева, нито общината, нито ВиК имат средства, за да подменят подземната инфраструктура успоредно с ремонтите на улиците в града.

Междувременно, БГНЕС информира, че пропада и друго скъпо струващо съоръжение - трета буна, укрепваща варненския плаж. Тя е в окаяно състояние и представлява опасност за варненци и гостите на града.

Буната е пристан и за рибарските лодки и ако пропадне напълно рибарите остават без път до своите лодки. Участъкът трябва спешно да се оздрави, защото следващата буря ще подмие почвата под пътеката и тя ще се пречупи.

Основната арматура на бетонната площадка е корозирала и на места прекъсната и трябва да се подмени и бетонира, за да се спре разрушаването. Не е изключено следващата силна буря да скъса площадката в тоя район.