Дъжд и сняг текат от покрива на първия саниран блок в Димитровград. Санирането по националната програма не спряло водата да се стича по фасадата и да влиза в апартаментите, съобщи Дарик, позовавайки се на потърпевши.

Според обитателите на тунингованата сграда проблемът е, че т. нар. козирка над терасите е едва 3 см. "Ще внесем писмено този сигнал и до кмета Иво Димов, като се надяваме проблемът да бъде решен още преди официалното откриване, защото много хора са недоволни и се притесняват, че в апартаментите ще се появи мухъл", казаха хората от 8-етажния блок.

Сградата е с два входа и 48 апартамента. Строена е през 1982 г., затова и сдружението на етажната собственост се казва „Единство-1982”, разказа домоуправителят Тоню Тонев. Той и хората не скриха, че са доволни от свършената работа, че в апартаментите им е значително по-топло, че санираната сграда е станала много красива и сами са избрали цветовете.

"Ако такъв проблем действително съществува, то той ще бъде своевременно отстранен за сметка на изпълнителите на строителните работи. По наредба блокът има 5-годишна гаранция", обясни Клавдия Тончева, началник на строителния отдел в общината, която бе пратена на място от кмета Иво Димов.

"Ще спазя ангажимента, който поех още при разяснителните срещи по националната програма за саниране на жилищни сгради, за първите 10 блока в Димитровград за сметка на общината да бъде облагородено и пространството около тях", коментира Иво Димов.

Той се притеснява, че няма да стигнат средствата за втория етап, който разширява обхвата и с монолитни сгради с 6 до 36 апартамента, тъй като по последни указания с приоритет ще са панелните.

"32 са регистрираните в община Димитровград сдружения на етажната собственост в панелни блокове, като 27 са с подписани тристранни договори", допълни Тончева.