Над сто жители и кметове на всички 11 населени места от община Гълъбово излязоха на пореден протест с искане за ремонт на пътя Гълъбово - Мъдрец, съобщава БНР.

Точно в 6.00 сутринта недоволните граждани блокираха пътя Русе - Свиленград, край кръстовището до ТЕЦ "Брикел".

Организаторите уточняват, че протестната проява е за неопределено време. В зависимост от отговора на институциите протестиращите ще решат какви ще са последващите им действия.

На място са образувани колони от автомобили и тирове.

Има ли изобщо проект за ремонт на пътя Гълъбово - Мъдрец, пита министърът

Има ли изобщо проект за ремонт на пътя Гълъбово - Мъдрец, пита министърът

Очакват се докладите на АПИ и ВиК – Стара Загора

Въпреки че по участъка обичайно минава трафикът с работници за рудниците и ТЕЦ-овете от комплекса "Марица-изток", той не е ремонтиран повече от 40 години.

Вчера стана ясно, че министърът на регионалното развитие Андрей Цеков е наредил спешна проверка на процедурата за основния ремонт и е изискал до утре ВиК-Стара Загора и Агенция "Пътна ифраструктура" да представят доклади, включително и за възможностите за подмяна на водопроводната мрежа в съседните села, които са в обхвата на шосето.

Целта е да се изясни и какво са обещавали последните регионални министри пред жителите на Гълъбово.

Караджов обеща начало на ремонта на пътя Гълъбово-Мъдрец до края на април

Караджов обеща начало на ремонта на пътя Гълъбово-Мъдрец до края на април

Той обещава също бърза обществена поръчка и пари от буферите в бюджета на МРРБ

През последните годините хората на Гълъбово и Обручище протестираха многократно и получаваха обещания от няколко министри на регионалното развитие и благоустройството за ремонт на пътя. Третокласният път не е ремонтиран основно от 1976 г. По него всеки ден минават над 2000 работници от мините в близост.

Припомняме, че през август 2022 г. Пътната агенция събщи, че предстои подписване на договорите за основния ремонт на пътя между Мъдрец и Обручищe. При последния протест в средата на март тогавашният регионален министър Гроздан Караджов обеща, че ремонтът на пътя ще започне до края на март. Това обаче така и не се случи.