Регионалният министър Гроздан Караджов обеща начало на ремонта на пътя Гълъбово-Мъдрец до края на април, бърза обществена поръчка и пари от буферите, заложени в бюджета на МРРБ. По-рано тази сутрин той разговаря на място с протестиращи заради лошото състояние на пътната отсечка жители на село Обручище, които затвориха пътя за около час.

По думите на Караджов до 10 април ще бъде избрана фирма изпълнител за инженеринг - за проектиране и строителство. Той коментира, че действията на хората не са каприз или прищявка, тъй като от състоянието на пътя зависят живота и здравето на преминаващите по него, съобщи БНР.

"Поемам ангажимент, че до края на тази седмица ще обявим съкратена обществена поръчка за основен ремонт. Това означава, че до 10 април очакваме да има избран изпълнител на основния ремонт, който ще прави и проектирането, и изпълнението. Законът за устройство на територията има също член за такива спешни и неотложни основни ремонти, където проектирането, подготовката и издаването на строителните книжа и издаването на разрешително ще станат по време на строителните дейности", заяви той. Караджов се подписа под поетия ангажимент пред жителите и кмета на Обручище. Той очаква ремонтните дейности да започнат до края на април и да бъдат завършени до края на годината. 

Поради очевидната спешност на дейностите, които трябва да бъдат извършени, ще бъдат проведени две ускорени открити процедури по реда на чл. 74, ал. 4 от ЗОП за избор на изпълнители за инженеринг и за строителен надзор. Това е единственият законосъобразен начин да направим основен ремонт на пътя, който е в окаяно състояние, защото до момента не са предприети никакви действия, обясни регионалният министър. 

Катастрофа между камион и автобус с работници от мини "Марица изток"

Катастрофа между камион и автобус с работници от мини "Марица изток"

Има загинал при инцидента

"Когато видях как изглежда така нареченият път, първата ми мисъл беше - и аз да съм, и аз ще протестирам. Затова дойдох тук тази сутрин сред вас. Всеки, който минава оттук, рискува здравето и живота си. А вие го правите всеки ден и затова сте прави да протестирате. И да изисквате от властта, защото плащате данъци", обърна се към хората Караджов.

"В бюджета, който сме заложили за тази година в частта за основни ремонти фигурират обекти част от които ще бъдат проектирани. Вероятно техните обществени поръчки ще бъдат обжалвани. Така че има резерви в него, има буфери, които аз като министър също съм заложил. Като част от тези резерви заделяме средства и поемаме ангажимента - аз и моя екип - това което казах да се случи. Ремонтът ще започне до края на април", каза още регионалният министър. Той уточни, че парите за ремонта ще бъдат осигурени от буфер в бюджета на АПИ, който за пръв път е в толкова голям размер.

Обсъдиха ремонтите на общински пътища да се финансират по нов Фонд за регионално развитие

Обсъдиха ремонтите на общински пътища да се финансират по нов Фонд за регионално развитие

11 600 км общински пътища са в плачевно състояние

Припомняме, че вчера от Агенция "Пътна инфраструктура" обявиха, че са включили основен ремонт на отсечка от около 15 км от пътя Обручище - Гълъбово подготвяната си инвестиционна програма. От АПИ съобщиха, че обществената поръчка за проекта за ремонтта ще бъде обявена през 2022 г., като намесата на регионалния министър обаче ускорява предвижданите процедури.