30 души се събраха пред Народното събрание, за да протестират "в защита на българщината и против циганския терор". Проявата, подкрепена от 15 000 души във Facebook и от шепата младежи в реалния свят, протече без участието на организатора и без уточняване на конкретни искания. В крайна сметка журналистите се оказаха повече от демонстрантите.

Един от протестиращите обясни пред агенция „Фокус", че е дошъл пред парламента, за да поиска законите да се спазват от всички хора, живеещи в България. По думите му в малките градове циганите ежедневно ограбват домовете на българите и е необходима реакция от страна на обществото.

Той се обяви за по-строги наказания за циганите, задължаването им да плащат данъци, налагане на забрана за раждане на много деца в най-бедните семейства и изкореняване на корупцията в полицията.

Припомняме, около планираното „Протестно шествие в защита на българщината и против циганския терор" се заговори, след като омбудсманът Константин Пенчев изпрати писмо до главния прокурор Борис Велчев и кмета на София Йорданка Фандъкова с искане проявата да бъде забранена заради дискриминационния й характер.

Като организатор на шествието беше посочена Българска национално-радикална партия. Лидерът й д-р Иван Георгиев обясни пред news.bg, че протестът всъщност е бил отложен по организационни причини.

По думите му проблеми с намирането на финанси направили невъзможно на този етап пристигането на активисти от провинцията. Георгиев заяви, че събралите се днес хора нямат общо с обявеното шествие и призна, че не е присъствал.