Жителите на пловдивските села Трилистник, Скутаре и Рогош излизат на протест по повод забавен строеж на жп подлез. Това съобщава кметът на община Марица Димитър Иванов.

Протестът ще започне в 11:00 часа днес. Към момента хората от Трилистник пътуват до близките села по алтернативен маршрут, който е черен път. Друг вариант е магистралата, по която се удължава пътуването с около 10 километра.

Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ) и строителят заявяваха, че въпреки многомесечното просрочие на проекта, той ще бъде завършен в началото на тази година. След това срокът беше променен. Последното обещание бе, че на 30 август т.г. жп надлезът ще бъде готов. Това не стана и търпението на хората се изчерпа и поради тази причина разреших протеста в събота, посочва Иванов.

По думите на кмета НКЖИ трябва да даде обяснение на жителите защо се бавят, да дадат конкретни отговори, срокове и да поемат ангажименти пред обществото. Трябва да знаем кога ще бъдат завършени двата надлеза в Скутаре и Рогош, за да могат хората да се успокоят и да пътуват нормално, категоричен е Димитър Иванов.

Освен тези три села обаче има и още две, които имат затруднения с транспорта - село Труд и Войводино - ще протестира. Жителите им подготвят протест за неделя, 13 октомври, като е насрочен за 15:00 часа.

Причината е неочакваното и преждевременно спиране на два ключови автобусни маршрута до Труд и Войводиново, като така жителите са оставени без редовен транспорт. Жители на Труд ще протестират с искането автобус № 1 от градския транспорт на Пловдив да стига до селото.

Кметът на община Марица коментира, че представителите на пловдивската администрация отказаха автобус 1 отново да превозва пътници до село Труд, защото според тях, това ще наруши най-дългата автобусна линия от градската транспортна схема в Пловдив. Те заявиха, че тя е единствената печеливша в града, а всички останали са в нарушение. В четвъртък община Пловдив прекрати договорите на 13 линии от градския транспорт, включително за автобусите № 1 и № 15, които засягат жителите на община Марица, подчерта Иванов.

Припомняме, че линия 15 от Войводиново до Пловдив беше спряна на 5 септември, като превозвачът, който е обслужвал линия 15, обясни, че спирането на работа е било наложително заради невъзможното преминаване по маршрута Брезовско шосе-Войводиново заради ремонт.

На 10 септември градският транспорт на жителите на Войводиново до Пловдив беше възстановен, но с алтернативен превозвач. 

Жителите на пловдивското село Войводиново отново имат градски транспорт

Жителите на пловдивското село Войводиново отново имат градски транспорт

Автобусната линия беше спряна без предупреждение