Строители от 21 фирми от Югоизточна България, които не са получили възнагражденията си за няколко месеца за работата на полигона Ново село край Сливен, блокираха достъпа до военната база, информира БиТиВи.

Кметът на Котел е издал разрешение за протеста, а в базата пристигнаха представители на немската строителна фирма „Билфингер бергер" и Американският държавен инженерен корпус. Те дължат на строителите 3 млн. и 800 хиляди лева.

Когато българските журналисти са поискали разговор с пребиваващите на полигона представители на американските специалисти и германската строителна фирма, са им дали за свръзка немски телефон в Албания.

Протестът на строителите от днес става безсрочен. Решението беше взето, след като и при втория митинг пред входа на военния полигон с протестиращите не дойдоха нито представители на главния изпълнител, нито на възложителя, нито на българското Военно министерство.

"Ние няма да затрудняваме движението, няма да блокираме път от републиканската пътна мрежа, ще блокираме достъпа до обекта".

Протестиращите настояват Американският държавен инженерен корпус да осъществи контрола по проектирането и изпълнението на договора за изграждане на оперативен обект Ново село.

Сред исканията са Министерство на отбраната и Министерство на регионалното развитие и благоустройството да извършат специализирана проверка на извършената работа от българските фирми по строителството на пътищата, вертикалната планировка, изкопните, насипните работи на обекта.

Работниците настояват да бъдат изплатени сумите за изпълнените строителни дейности, за да могат да получат своите възнаграждения.

„Никой не ни обръща внимание досега и затова е тази мярка на отчаяност", заявиха протестиращи.

"Загубихме всичко долу-горе, това са лизинги, плащани 2-3 години, машини, които са изплатени почти, в момента ги губим. Ние дойдохме с идеята, че това е спасителен пояс за нас, а той се оказа оловен, той ни дръпна на дъното", коментира Иван Севов.

Строителите настояват за независима техническа експертиза, която да докаже с колко точно са ощетени фирмите.

"Разбира се, че е обидно, не само за българската държава, но и за всички строителни фирми, които са участвали - ние направихме основите, заложихме бетона, железата според техническите изисквания, без оборотни пари не можем да продължим да работим и задлъжняваме", допълни Георги Кавръков.

Икономическият проблем става политически и социален и строителите ще отстояват правата си.

Припомняме, на 7 април Над 150 строители на американския тренировъчен лагер на полигона "Ново село" се събраха на двучасов протестен митинг  на кръстовището „Петолъчката" с автомобили и строителна техника.

Два дни по-късно от Инженерния корпус на сухопътните сили на САЩ разпространиха писмо до медиите, призоваха всички граждани, които смятат, че не им е било коректно заплатено за положения труд, да сезират съответните български власти с цел провеждане на разследване  в съответствие с българското законодателство